II. András pecsétje

Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság – sajtóanyagok

Új múzeumpedagógiai programok TÁMOP pályázatokból

Balatoni Kalandtúrák. Környezetvédelmi, helytörténeti, népismereti nevelés a múzeumban

Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékház, Kővágóörs–Pálköve

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0040

A projekt megvalósításának központja és székhelye Pálköve. Itt található a Múzeumi Igazgatóság külső kiállítóhelye, a Bajcsy-Zsilinszky Emlékház. E „bázisról” kiindulva fedezik fel a résztvevők a környék természeti és helytörténeti nevezetességeit, érdekességeit.

A program megvalósítására nyert 17 394 300 Ft –ból a környékbeli nevelési-oktatási intézmények kisdiákjai részesülnek, összesen 368 –an. A pályázat keretében a megvalósító múzeum hét partnerintézménnyel kötött szerződést, részükre szolgáltat ötféle témahetet változatos programokkal. A teljes finanszírozás a pályázati költségvetésből ered.

A partnerintézmények:

 • Bozzay Pál Általános Iskola, Zánka
 • Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium, Veszprém
 • Kővágóörsi Napköziotthonos Óvoda
 • Révfülöp Nagyközség Önkormányzata Általános Iskola
 • Szigligeti Közös Fenntartású Általános Iskola
 • Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
 • Tatay Sándor Közös Fenntartású Általános Iskola, Badacsonytomaj

A projekt futamideje alatt a támogatott finanszírozásból, 2010. szeptember 20. és 2011. augusztus 31. között összesen 20 alkalommal, összesen 368 gyermek részvételével valósulnak meg a táborok.

A kötelező ötéves fenntartási időszakban a kapcsolatot öt iskolával tartjuk fenn. A témaheteket témanapokra visszabontva évente egy alkalommal intézményenként egy-egy csoportnak megtartva tartjuk fenn a tevékenységet, ez 400 gyermeket (és a kísérőket) érint.

A projekt célja:

A három éve zárva tartó pálkövei Bajcsy-Zsiliszky Emlékház újra látogathatóvá tételével valamint múzeumpedagógiai programkínálatának kidolgozásával egy olyan kihelyezett múzeumi „bázist” szeretnénk létrehozni, ahol azok a gyerekek is részesülhetnek az élményszerű ismeretszerzésben, akik számára – lakóhelyük, iskolájuk, óvodájuk megyeszékhelytől való távolsága miatt – a Laczkó Dezső Múzeum állandó kínálatában szereplő múzeumpedagógiai programok nem vagy csak nagyon ritkán elérhetők.

A lokális identitás erősítését szolgálja a környék természeti, néprajzi, helytörténeti értékeinek megismerése, tudatosítása. Minderre szabadidős formában, az iskolai keretek közül kilépve lesz lehetőség.

A projekt többek között hátrányos helyzetű gyermekek tartalmas szünidei táborozását teszi lehetővé (pl. Kozmutza Flóra Általános Iskola vagy a térség hátrányos helyzetű tanulói, akiknek más nyári programra nem lenne lehetőségük) , mindehhez a népi építészeti minta alapján épült emlékház, a hozzá tartozó árnyas park, a közvetlen Balaton-part az ősnádassal szolgál közösségi színhelyül. E kiváló adottságú terep szándékunk szerint a jövőben is közösségi térként, „múzeumi táborhelyként” szolgálna, amely nyitva állna a széles közönség előtt.

A tevékenységek:

Ötféle témahét különböző korosztályokhoz alakítva:
 1. „Fűben-fában orvosság” – gyógynövény-ismereti témahét. A cél a helyi természeti értékek megismerése, környezet- és természetvédelem, felelősségtudat kialakítása, gyógynövény ismereti tudás megalapozása. Gyógynövények élőhelyeire, gyűjtésére, feldolgozására kiterjedő foglalkozások, amelyek aktív részvételt kívánnak a gyerekektől, a tábor eredményeként saját gyógynövényes kert kialakítása.
 2. Balatoni helytörténeti kalandtúra” - honismereti foglalkozások. A cél a lokális identitás erősítése, a környékbeli néprajzi, kulturális értékek megismerése, a Balaton-felvidék tárgyi és szellemi hagyományainak megismerése
 3. „Varázsoljunk együtt a természettel” - környezetismereti-kézműves témahét A fő cél a környék természeti kincseinek megismerése, bejárása, védelmük fontosságának tudatosítása, a természetes alapanyagokból készült ajándékokkal, használati tárgyakkal a kreativitás fejlesztése.
 4. „A Balaton-felvidék népi építészete” Első alkalommal a műemléki építészettel foglalkozó diákokat és tanáraikat fogadnánk itt, akik tanulmányoznák, felmérnék az emlékházat, valamint a felépítéséhez mintául szolgált népi építészeti emlékeket. Mindeközben ismerkednének a hagyományosnak tartott balatoni paraszti életmóddal. A későbbiekben is ezt a tematikát szem előtt tartva szerveznénk nyaranta „építőtábort”.
  1. „Út a földbe vetett gabonától a frissen sült kenyér illatáig.” - hagyományőrző, természetismereti speciális témahét értelmi sérült gyermekeknek. A fő cél a gyermekek számára élő környezetben bemutatni a vidéki életet, a gabona termesztésének menetét, a kenyér készítésének folyamatát. Mindezt olyan hatásokon keresztül, amelyek környezetük felfedezésére, rácsodálkozásra ösztönzi őket.
  2. „Előttem az érett szőlő szép fürtje...” c. szőlővel, szürettel kapcsolatos témahét. (Ez valósult meg most, mert ugye alkalmazkodni kellett az évszakhoz...)

A programokat bentlakásos táborok és bejárós témahetek formájában valósítjuk meg, ezeket a fenntartási időszakban témanapok váltják fel. A szállást és étkezést az emlékházhoz közeli ifjúsági táborban biztosítjuk.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

 
 

A VMMI (Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság) nyilvános honlapja: www.vmmuzeum.hu