Üdvözöljük a

Soproni Orgonaépítő Kkt.

Honlapján!

 

 

SOMOGYVÁR

Plébániatemplom

 


___A somogyvári római katolikus templomban, az orgonakarzaton a neves soproni mester, König Fülöp impozáns kiállítású, kétmanuálos, pedálos hangszere áll. Tudomásunk szerint ez a mester egyetlen megmaradt kétmanuálos hangszere, amely tény - az instrumentum kora mellett - annak helytörténeti értékét nagyban megnöveli.

___König az első manuált ("Főmű") és a pedálművet a kórustérbe, a megszokott helyre, míg a második manuált ("Pozitívmű") rückpositivként a mellvédbe helyezte el. A klasszikus arányokkal megépített, dús faragványokkal díszített orgonaszekrények sík homlokzatát a Főművön öt, a Pozitívon három sípmezőre tagolta.

___Az elöljátszó, különálló játszóasztal felirata:

"König Fülöp polgári Orgona és Zongora épitő Sopronban 1841."

___Az orgonában nagyon sok fasíp van, ezek egy kisebb része hiányzott, a többi megmenthető volt. A fémsípok állapota sajnos korántsem volt ilyen jó. Eredetileg valamennyit hangra vágták, aminek következménye, hogy az idők során barbár módon szétfeszegették, bevagdosták őket.

Különösen rossz volt a Pozitívmű 2'-as regiszterének állapota. Emellett a fémsípok igen nagy része teljes egészében hiányzott, az eredeti homlokzat mindkét művön (Prinzipal_8' és Prinzipal_4'), de ezeken túl a Főművön a Quint_1_1/3', Superoctav_2' és a háromsoros Mixtur változatok is.


___A restaurálás során célunk az eredeti állapotok teljes helyreállítása volt. A szélládákat teljesen felújítottuk, a szelepeket, pulpétákat újrabőröztük. A mechanika elemei új rézhuzalokat kaptak, a törött elemeket cseréltük. A játszóasztal egész belső szerkezetét kijavítottuk, a filceket, bőröket cseréltük. A klaviatúrák új csontborítást kaptak. A megmaradt fasípokat restauráltuk, a felhasogatott sípvégeket visszaragasztottuk. A fémsípsorok közül csak a Fugara 4' és a Spitzflöte 2' maradt meg, ezeket felújítottuk, a hiányzó sorok helyett teljesen újak készültek. A fúvót is teljesen újrabőröztük, új motort is beépítettünk. Végül a teljes hangszert historikus temperatúra szerint hangoltuk.

___A szekrényrestaurálás Czakó Ferenc pécsi restaurátor munkája. Szakértőként dr. Kormos Gyula organológus működött közre. A munkálatok anyagi fedezetét a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázata biztosította.

 A hangszer rekonstruált diszpozíciója:

1. manuál (Főmű)

(C-f3, 54 hang)

Prinzipal

8' (részben homlokzat)

Purtun

8' (nyitott fasípsor)

Octav

4' (nyitott fasípsor)

Flaut minor

4' (fedett fasípsor)

Fugara

4'

Superoctav

2' (új sípsor)

Quint

1 1/3' (új sípsor)

Mixtur

3sor (új sípsor)

 

 

2. manuál

(Pozitívmű)

Koppel Major

8'

Prinzipal

4' (részben homlokzat)

Waldflöte min

4' (fasípsor)

Spitzflöte

4' (kónikus ónsípok)

Manuálkopula (Schiebekoppel)

 

Pedál

(C-f, 18 billentyű, 12 hang)

Subbass

16'

Octavbass

8'

Quintbass

5 1/3'

Flautabass

4'


Képek a restaurálás előtti állapotról

 

Somogyvár honlapja


Lap tetejére

 

<<Vissza Fertőrákos Hajós Bélapátfalva Jászkisér Nemescsó Főoldal