Üdvözöljük a

Soproni Orgonaépítő Kkt.

Honlapján!

 

 

NEMESCSÓ

Evangélikus templom

 ___A templom oltárral szembeni karzatán áll a neves műemlékhangszer, amely dr. Szigeti Kilián organológus kutatásai szerint id. Klügel József kőszegi orgonaépítő mester műhelyében készült 1789-ben. (Szigeti Kilián: Régi magyar orgonák - Kőszeg, 37. old. Zeneműkiadó Bp. 1974.)

___Szigeti Kilián szerint az orgonát 1845-ben a szombathelyi Dorner Gáspár Albert felújította és pedálművel egészítette ki. Minden bizonnyal átépítette, talán részben ki is cserélte az eredeti Klügel-szekrényt. Ugyanakkor átépítette az orgona fúvórendszerét.

___A három sípmezős homlokzatban ma is ónsípok állnak, szerencsésen elkerülve a háborús ónrekvirálásokat. Az eredeti rövid mélyoktávot ismeretlen kezek E-től kromatikussá alakították, a fémsípokra hangolórést téptek, a fasípokat levágták. Ezt mindenképpen helyre kellett állítani.

___Sajnálatos módon az orgonát később az egész karzattal együtt világosbarnára átfestették. A festék alól itt-ott kilátszott az eredeti márványfestés.

___A hangszer mechanikus (stecher-mechanika), csúszkaládás rendszerű.


___A restaurálás során célunk volt az eredeti állapotok teljes helyreállítása, úgy a szerkezet, mind az intonáció és a hangolás tekintetében. Mivel a Dorner-féle bővítés lényegében nem érintette az eredeti hangszert, így a pedálmű meghagyható volt. Egyetlen problémát az elpusztult eredeti ékfúvók jelentettek. Végülis a Dorner-pedálmű és -fúvórendszer felújítását végeztük el.

___A szekrényrestaurálás Czakó Ferenc pécsi restaurátor munkája. Szakértőként dr. Kormos Gyula organológus működött közre. A munkálatok anyagi fedezetét a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázata biztosította.

 


 

A hangszer diszpozíciója:

manuál

(C-c3, 45 hang, rövid mélyoktáv)

Coppel

8' (fedett fasípsor)

Flöte

4' (fedett fa, vége nyitott)

Principal

2' (C-d1 a homlokzatban)

Quint

1 1/3' (c2-nél repetál)

Octav

1' (c2-nél repetál)

 

pedál

(C-a, 12 hang, rövid mélyoktáv)

(Födött)

8'

(Nyitott)

4'


 

A nemescsói Evangélikus Egyházközség honlapja


Lap tetejére

 

<<Vissza Fertőrákos Hajós Bélapátfalva Jászkisér Somogyvár Főoldal