Üdvözöljük a

Soproni Orgonaépítő Kkt.

Honlapján!

 

 

HAJÓS

Kegytemplom 

___1995-ben került sor a hajósi kegytemplom 1880-ban épült, 39-es opusz-számú 2-manuálos, mechanikus Angster-orgonájának helyreállítására. A hangszer tulajdonképpen eredeti állapotában maradt meg, bár több kisebb átalakítást hajtottak végre rajta, és sajnálatos módon, a hazai orgonaállomány jelentős részéhez hasonlóan, meglehetősen elhanyagolt állapotban volt. Az eredeti ón homlokzat az első világháború során pusztult el. Ennek pótlására igénytelen kivitelű horganysípokat használtak fel. A játszóasztal belső része, a klaviatúrák és a regiszterhúzók elkoptak, az eredeti borítást több helyen pótolták, a billentyűket ék alakban elcsiszolták. A regiszterfeliratok szinte teljesen hiányoztak.


___Mivel a kor gyakorlatának megfelelően az egész orgona redőnyben volt, a jobb kihangzás érdekében a szekrény oldalát is nyitható lapokkal látták el. Ennek szerkezete idővel tönkrement.

___A helyreállítás során a szélládák felülvizsgálata mellett szükséges volt a szinte teljesen elhasználódott pulpéták cseréje, a szelepek újrabőrözése is.

___Ebből az időszakból Angsternek csak nagyon kevés ilyen méretű hangszere maradt fenn. Mindenképpen az eredeti állapotok megtartása volt a cél. Az általában kisebb, meglévő analóg hangszereket tanulmányozva Angster mechanikai megoldásai, menzúrái, regiszterfeliratai rekonstruálhatók voltak. Természetesen új ón homlokzatot is beépítettünk.Az orgona diszpozíciója:

 

 

 

 

 

I. manuál (C-f3, 54 hang)

 

II. manuál (C-f3, 54 hang)

 

Pedál (C-h, 24 bill., 15 hang)

 

Principal (Fs-a homlokzatban)

8'

Gamba

8'

Contrabass (nyitott, fa)

16'

Fugara

8'

Silvestrina (kónikus, ón)

8'

Subbass

16'

Bordun

8'

Salicet

4'

Flautabass

8'

Octav (C-B homlokzatban)

4'

Flauta travers

4'

Bass aperta

8'

Flauta tibia

4'

Vibratio (Silvestrinához)

 

 

 

Superoctav

2'

 

 

P+I, P+II, I+II

 

Mixtur 3-4 sor

2 2/3'

Redőny (az egész orgonára)

 

P, FF lábkapcsolók

 <<<Kép nagy méretben

 

Lap tetejére

 

<<Vissza Fertőrákos Bélapátfalva Jászkisér Nemescsó Somogyvár Főoldal