Medvecukor Jazz Band
Kezdőlap A zenekar Helyszínek Repertoár Fellépések Vendégkönyv

Medvecukor Jazz BAnd

A

MedveCukor Jazz Band

rövid története

A zenekar alapítója, Schubert András a tudományban és akörül eltöltött több évtized után egy napon ráébredt, hogy most már ideje lenne megtanulni klarinétozni. Ifjabb éveiben társasági szinten zongorázott, de mindig irigykedve nézte azokat, akik hangszerüket magukkal hordozva bárhol szórakoztatni tudták barátaikat.

Ötvenedik születésnapja közeledtével felesége, Zsuzsi megajándékozta őt egy ijesztően fekete csővel, és egy hozzá tartozó tanárral. Szigeti András nem ismert lehetetlent: három év alatt elsajátíttatta őszülő növendékével a hangszer ismeretének alapjait, és eljuttatta odáig, amiről az induláskor álmodni sem mert, hogy úgy-ahogy, de már le tudta játszani a Mozart klarinétverseny lassú tételét. Viszont, ha Mozart klarinétverseny, akkor Benny Goodman, ha pedig Benny Goodman, akkor jazz. Szigeti András ezen, az őt nem különösebben érdeklő területen magára hagyta tanítványát.

Az önművelés rövid időszaka után hősünk zenésztársakra lelt: Szobolits Béla trombitás és Somfai Géza bendzsós hasonlóan lelkes amatőrként próbálkoztak a New Orleans-i stílus elsajátításával. Szobolits hamarosan egy nagyobb dixieland zenekar alapításába vágott, Schubert András és Somfai Géza pedig kiváncsian belekóstolt a vándorzenészek kenyerébe (és borába).

Hamarosan rendszeres játszóhelyük lett az angyalföldi Soproni Söröző, ahol látványosan föllendült a forgalom, ha a vacsoravendégeket ők szórakoztatták. A duó időnként kiegészült Somfai Géza fiával, Somfai Zoli dobossal, Szilágyi Laci gitárossal és a családi, baráti kör más muzsikus kedvű tagjával. Nem ritkán a kocsma tulajdonosa, Cserny Zoltán is beszállt a "jam session"-be.

Somfai Géza gitáros-bendzsós-énekesA derűs korszak tragikus véget ért: egy este - koncert közben - Somfai Géza kezéből örökre kihullott a bendzsója.

Kellett egy gyászév, hogy folytatásra lehessen gondolni. Schubert András állandó zenésztársa Szilágyi László lett, majd Schlemmer Balázs zongorával, Sarkadi Bence ütőhangszerekkel (többek között egy saját maga által készített washboarddal, azaz mosódeszkával) szállt be a bandába.

Lassan ideje lett nevet adni a csapatnak. A "medvecukor" (licorice stick) a klarinét beceneve az amerikai jazz-zenészek között. Aki még emlékszik a skandináviában ma is divatos - egykor Magyarországon is kapható - medvecukor ízére, hamar rájöhet, hogy mennyire találó kifejezés ez erre a kesernyés-édes fekete zenére.

Új színhelyek adtak otthont a Medvecukor esteknek. A Kacsa utcai, majd a Kékgolyó utcába költözött Budai CD-Bár, a Ráday utcai Erlin Galéria vagy a Dunán úszó Legenda Vacsorahajó kellemes légköre nagyban hozzájárult az eddigi közel kétszáz Medvecukor est sikeréhez.

A zenekar alapformációja most is duó, de fellépéseiken a klarinétos Schubert Andráshoz és a gitáros Szilágyi Lászlóhoz rendszeresen csatlakoznak régi és új zenésztársak: Sarkadi Bence, Schlemmer Balázs, Somfai Zoltán és az énekes lány, Boromisza Dóri.

(TéO)A zenekar tagjai


Alapító tagok


Schubert András (zenekarvezető)
klarinét, ének


Szilágyi László
gitár


Rendszeres zenekari tagok


Boromisza Dóri
ének


Illés Tamás
basszusgitár, gitár


Sarkadi Bence
washboard, ütőhangszerek,
hegedű, szájharmonika stb.


Schlemmer Balázs
zongora


Somfai Zoltán
dob, gitár, ének


Alkalmi tagok


Benedek Gábor
zongora


Komáromi Gergő
ütőhangszerek


Radnóczy Judit
ének


Sarkadi Balázs
hegedű


Schubert Mihály
gitár


Szakács Gergely
bőgő


Vendégművészek


Deák-Lugossy Zoltán
basszusgitár


Dés András
ütőhangszerek


Fritz József
klarinét


Gyarmati István
zongora


Herrer Pál
zongora


Ittzés Tamás
hegedű


Lamm Dávid
gitár


Szobolits Béla
trombita, kazoo

Örökös tag: Somfai Géza - bendzsó
Házigazda: Schubert Zsuzsi (MedveCukor-feleség) - ukulele
© 2008 Toma Olga