Pusi féle Garmin Etrex gumi javítás
A legtöbb Etrex tulajdonos előbb-utóbb találkozik azzal a kellemetlen problémával, hogy a készülék gumírozása a meleg hatására leválik, a ragasztás elgyengül és egyszerűen kifolyik a gumírozás alól. A másik kellemetlenség, hogy ha a készülék nem Európából származik, akkor a Garmin szervíze elküld bennünket melegebb éghajlatra, azaz még pénzért sem hajlandó javítani a készüléket. Itt merül fel a kérdés, hogy mit tehet a fogyasztó. Egyik megoldás, hogy valamilyen Garmin független szervízbe viszi a készüléket, ha ugyan talál ilyet. A másik lehetőség pedig a "csináld magad uram, ha szolgád nincs" megoldás. Ehhez találtok az alábbiakban egy képekkel ilusztrált megoldást kombinálva a "Szeho féle" és a "Mákos féle" megoldásokat. Ezúton köszönöm meg nekik a közzétett információkat, aminek alapján belevágtam a javításba és eme oldal is készült.

Figyelem! Az alábbi műtétet mindenki csak saját felelőségére végezze! Csak olyas valaki keszdjen bele a munkába, akinek jó kézügyessége és rengeteg türelme van. Ahogy az Szeho leírásában is szerpel, ez valóban kb. fél napos művelet.


Hozzávalók:

 • PVC szigetelő szalag
 • Pattex-palma lemosó-higító
 • Átlátszó egyoldalú iratragasztó (celux) - írószerboltok
 • Kétoldalú műanyag ragsztószalag
 • 96%-os etil alkohol - gyógyszertárak
 • F.BS ragasztó-tömítőanyag (szilikonkaucsuk)
 • Olló, tapétavágókés, fültisztító pálcika, csipesz, szálmentes tisztítókendő (vileda), csiszolóvászon, csavarhúzó ...


 • A művelet:

  1. Óvatosan fejtsd le a gumírozást a készülékről

  2. Hozzávalók Lefejtett ragacsos gumi Kopasz keszulek tisztitas elott
  3. Tisztítsd meg a gumit Patex-palma lemosó-higítóval

  4. Palma lemosoval megtisztitott gumi
  5. Közepesen szemcsés csiszolópapírral óvatosan csiszod fel a gumi belső oldalát

  6. Felcsiszolt gumi
  7. Tedd be a gumit 2 órára a fagyasztóba, amennyiben az megnyult (zsugorítás)

  8. Távolítsd el a gyári kétoldalas ragasztószalagot a készülék hornyából. (Szeho módszerével ellentétben én az alsó, eredeti ragasztószalagot meghagytam. Feltehetően ez egy elsődleges víz és párazáró réteg, ami teljesen sértetlen és letísztítható volt az én esetemben)

  9. Tisztítsd meg alkohollal alaposan a készüléket (megjegyzem, hogy az alkohol kevésbé oldja a gyári ragacsot, mint a Patex-palma. Azonban itt ne használjunk Patex-et, mert az kissé oldja és mattá teszi a készülék műanyag burkolatát!)

  10. A ketoldalas ragacs eltavolitasa utan az alcohollal megtisztitott keszulek A legzaro, gombokat fedo also ragasztoszalag maradt
  11. PVC szigetelő szalaggal ragaszd körbe a horony felső-külső élét (maszkolás). Az elemtartó oldalán érdemes sima egyoldalú celluxot használni, hogy ott is megóvjuk a készüléket a kifolyó ragacstól. A PVC-s (felső oldali) maszkolásnál a sarkoknál hajlamos a szigetelő szalag "elmászni". Ezen úgy segíthetünk, hogy egyrészt nem feszítjük nagyon a szalagot illetve a "kanyar" belső ívén szikével bevagdaljuk.

  12. Celluxos maszkolas az elemtarto korul PVC szigetelo szalagos maszkolas PVC szigetelo szalagos maszkolas PVC szigetelo szalagos maszkolas PVC szigetelo szalagos maszkolas
  13. Mosd le a hornyot ismét alkohollal

  14. Ragaszd körbe 1-szer a hornyot kétoldalú műanyag ragasztószalaggal. A szalag felvitelét a "fityegőnél" kezd és ott is fejezd be kb. 10mm átfedéssel. A ragasztás közben a szalag védőpapírjával nyomkodd át a szalagot a horony közepétől kifelé. Törekedj a légbuborék mentességre. Én itt szélesebb (50mm) és elvileg erősebb TESA márkájú kétoldalas szalagot használtam, így azt felvitel előtt hosszábban végig kellett vágni az egyszerűbb kezelhetőség végett.

  15. Pengével v. tapétavágó késsel a horony belső élre tartva 45 fokban vágd körbe a felesleges szalagot majd óvatosan húzd le a felesleget.

  16. A ketoldalas ragasztoszalag felvitele A ketoldalas ragasztoszalag felvitele
  17. Húzd le a ragasztószalag felső védőfóliáját

  18. A ketoldalas ragasztoszalag vedofoliajanak lehuzasa
  19. A gombok körül tapétavágó késsel távolítsuk el a kétoldalas ragasztószalagot. Ezt nagyon óvatosan végezzük, hogy az alatta lévő gyári párazáró szalag ne sérüljön. Erre ezért van szükség, mert a kétoldalas ragasztószalag viszonylag vastag és félő, hogy a gombok nem működnének rendesen.

  20. A ketoldalas ragasztoszalag eltavolitasa a gombok korul ugyelve, hogy az eredeti legzaro folia ne seruljon A ketoldalas ragasztoszalag eltavolitasa a gombok korul ugyelve, hogy az eredeti legzaro folia ne seruljon
  21. Vedd ki a gumit a fagyasztóból és mosd le ismét Patex-palma lemosóval.

  22. Segédeszköz (pl. csavarhúzó) segítségével vidd fel vékony rétegben az F.BS ragasztó-tömítőanyagot a készülék hornyába, majd a gumi belső oldalára is, ügyelve, hogy a gombokra ne kerüljön, még a gumi rányomkodása után sem. (megj.: nekem itt a Szeho féle celluxos módszer nem működött, mert a gumira nem ragadt a cellux)

  23. Helyezd vissza a gumit a készülékre az USB csatlakozásnál kezdve, ügyelve, hogy ne kend szét a ragasztót.

  24. Nyomkodd erősen a gumit a készülékre majd várj 5 percet. Ne foglalkozz vele és ne törölgesd le a kijövő felesleges anyagot. Ez utólag szikével a maszkolással együtt eltávolítható.

  25. Kb. 1 órán keresztül ellenőrízd a gombok működését (hogy nem folyt-e bele a ragasztó). A gombok megnyomásakor kattanást kell érezni. Figyeld, hogy nem akar-e bárhol leválni a gumi.

  26. Ha leválást tapasztalsz (pl. gombok környékén), akkor kis csavarhúzóval, utólag kenj még szilikont a gumi és a horony közé.

  27. A gumi felragasztasa utan
  28. Hagyd száradni legalább 10 órát (a teljes száradás 24 óra)

  29. Tapéta vágó késsel a gumi szélénél óvatosan vágd végig a feleslegesen kifolyt szilikont és húzd le a PVC maszkolást.

  30. A keszulek a maszkolas eltavolitasa utan
  31. Mosd le alkohollal a készüléket, és használd (Némi ragasztó foszlányok rajtamaradhatnak a gumi külső oldalána, a képen is vakufényben jól látszó fehéres pöttyök formájában, azonban ez némi használat után magától lekopik, kár vele küzdeni)  Sok sikert! Viszzajelzéseket, tapasztalatokat örömmel fogadom a e-mail címen.