Vissza az elejére

Párosításaink

2014.09.21. Arasz és Csibész

 

Utolsó frissítés 2014.11.24.

Facebook megosztás

Pentelei Molnár Kuvasz Kennel   Kuvasz és Mudi tenyésztés

2400 Dunaújváros, Páskom u.24. Tel: 36/20/9533-366  E-mail:  pentelei-molnar-kuvasz@gmail.hu

 

Kezdőlap Tudástár Kuvaszaink Mudi kutyáink  Kölyök kutyák Fotóalbum Vidók elérhetőség

 

Sokan azt gondolnák, hogy meg kell venni a fajta legjobb szukáját és kanját és övék lesznek a legjobb kölykök. Sajnos ez nem ilyen egyszerű, valószínűleg az ilyen szempontok alapján végzett párosításnál az eredmény alaposan elmarad a várakozásoktól.

Minden kutyának vannak nemkívánatos tulajdonságai, hibái, még ha azok oly kis mértékűek is amit egy átlag kutyatartó észre sem vesz. Az a tenyésztő aki jó eredményt akar elérni, nem engedheti meg magának, hogy elfogult legyen a kutyáival szemben. Szeretnie kel a kutyáit, de tisztában kell lennie azok nemkívánatos tulajdobságaival és hibáival is. Akkor beszélhetünk tenyésztésről, ha a tenyésztő arra törekszik, hogy a megszületendő alom kölykei jobb minőségűek legyenek mint a szüleik.

Tenyésztést a szuka tulajdonosa végzi, így az ő feladata a megfelelő kan kiválasztása. Sok jó minőségű, de közben eltérő tulajdonságú kan létezik, akik közt meg kell találni a megfelelőt. Azt a kant kell választani, amelyik a leginkább esélyt add arra, hogy javítsa a szukánk nemkívánatos tulajdonságait, miközben lehetőség nyílik a jó tulajdonságok megtartására.  A megfelelő kan keresése gyakran több hónapi munka és sok ezer kilóméternyi utazgatás eredménye.

A fajta iránti elkötelezettség, elvárja a törekvést, hogy a magyarországi Kuvasz populáció minőségét a lehető legnagyobb mértékben javítsuk.