Karsay Sándor

Ellátási jelentés


(Jövőkép)

Alulírott dr Kiss János családi-házi-körzeti és űrorvos, AZ ORSZÁGOS ELLENŐRZŐ FŐBIZOTTSÁGI FŐORVOS 794613829-es számú utasításának megfelelően jelentem:

Ma, 2009. február 11-én, Kovács János nevű beteget elláttam.

Az ellátott adatai:

Születési helye és ideje: Állampolgári-személyiségi jogaira történő hivatkozással fenti adatok közlését megtagadta, de írásbeli nyilatkozatot adott, hogy megszületett. Nyilatkozata csatolva.

Anyja neve: Kovács Jánosné

Kovács János Társadalombiztosítási Azonosító Jele: 426011392

Anyja Társadalombiztosítási Azonosító jele: 426377998

Nagyanyja Társadalombiztosítási Azonosító Jele: 719 836224

Dédanyja Társadalombiztosítási Azonosító jele: tekintettel arra, hogy fentnevezett dédnagymama 1940-ben elhalálozott, halotti bizonyítványának fénymásolata mellékelve, Társadalombiztosítási Azonosító Jellel nem rendelkezett és ma sem rendelkezik.

Vizsgálatot nem végeztem, a beteg ellátást kapott, ellátás előtt viszont többször is ránéztem, tehát az adóbevallásomban feltüntetett blickdiagnosticai pontszámokat így indokoltnak tartom.

Az így felvett kórelőzmény és betegem szóbeli panaszai alapján döntöttem úgy, hogy betegem bal csuklója fáj. Rtg felvétel berendezés hiányában nem történt, laborvizsgálatot, pl. vizeletének vagy székletének ízlelését egyelőre nem láttam indokoltnak.

Figyelembe véve az összes ide vonatkozó utasítást, törvényt és törvénymódosítást, ezzel tehát az előírásoknak megfelelően kizárva a csak feltételezett javulás érdekében létrehozott esetleges luxustúlgyógyszerezés (pl. fájdalomcsillapító tabletta felírásának) lehetőségét, az azonnali műtét mellett döntöttem és betegemet erről fölvilágosítottam. Minimális huzavona - állampolgári jogok, Alkotmánybíróság meg egyebek - után írásban beleegyezett. Beleegyezésének fénymásolata mellékelve.

Az ellátás leírása:

Az alkart a beteg vizeletével precízen lemosva fertőtlenítettem. Helyi érzéstelenítést nem végeztem, mert Rendelőintézetem utolsó ampulla 2%-os Lidocainját - egykori aszszisztensnőm bérproblémáinak rendezése céljából - zálogba tettem, és még ismételt határidőhosszabbítás után sem bírtam kiváltani, így hát azt, hivatalosan megrendezett versenytárgyalás keretén belül elárverezték. Az árverezésen befolyt összeg - az előírásoknak megfelelően - állami költségvetési átcsoportosításra került, az asszisztensnőm pedig fölmondott. (Megjegyzem, helyi érzéstelenítés, mint beavatkozás, enélkül sem állt igazán szándékomban, hiszen én az operatőr voltam.) A műtét eszközeként egy konyhakést - fanyelű, de az előírásoknak megfelelően kuktában sterilizált konyhakést - használtam. Azért nem baltát, mert bár tudom, hogy Az Általános Szakellátás Színvonalszorzóinak Kézi Szabálykönyve a 4831-es utasítás 28/c pontjában ezt félreérthetetlenül előírja, de a Rendelőintézet baltáját ismeretlen tettes vagy tettesek ellopták, a helyi önkormányzat pedig az ismeretlen elkövető vagy elkövetők ellenlefolytatott és eredménytelenül lezárt rendőrhatósági vizsgálat ellenére sem volt hajlandó fenti hiányt pótolni. (Ismételten visszautasított kérvényeim fénymásolata mellékelve.) A kés - reálisan jelentve a létező, tehát kiküszöbölendő hibát - életlen volt, így szakmai problémát elsősorban az alkar két csontjának - ulna et radius - átvágása jelentett számomra, de megoldottam. Az alkarcsonk metszésvonala feltűnően vérzett, míg a padlóra leesett egykori végtagrész kevésbé. Eközben végeztem el a komplex laborvizsgálatot, megállapítva a vér ízét, szinét, konzisztenciáját és a süllyedésértéket.


Eredményeim:
1.) Íze: vérízű, némi alkohollal
2.) Színe: piros
3.) Konzisztenciája: folyékony
4.) A süllyedésértéket az alkar metszésvonalának a padlóra esett egykori végtagrész metszésvonalától mért centiméter távolsága adta milliméterben, az így kapott érték tehát: 80 mm/Óra. (Az óra a levágott csuklón volt.) Megjegyzés: A rendelőintézet padlóján kialakult vértócsában úszkáló faleveleket és csótányokat külső (exogen) faktor nak minősítettem, vizsgálatuktól így eltekintettem, tehát ezért szakmai pontszámot sem jelentettem.

A vérzést égetéssel szüntettem. Az ellátás eszközeként a rendelőintézetben e célból elhelyezett jancsikályha - raktári száma 1/1904 - fehérizzású, tehát abszolut steril platniját használtam. Az így kapott, már nem vérző, de maradéktalanul még nem egészen gyógyultnak tekinthető felületet gázolajos lapulevéllel fedtem, nyírfakéreg borítással láttam el, majd a rendelőintézet falából kilógó villanyvezeték reális hosszúságú darabjával végleg rögzítettem. (Megjegyzendő, hogy elektromos balesetveszély nem állt fenn, mert a Rendelőintézet áramszolgáltatása - a helyi önkormányzat ismételt villanyszámla nem fizetései következtében - még az előző évezredben megszűnt.). Betegemet újraélesztve - resuscitálva - naponként controllra és kötéscserére rendeltem. Az újraélesztés eszközeként intenzív szóbeli ráhatást - verbalsuggestiot - alkalmaztam, röviden elmagyarázva, hogyha továbbra is műájuldozik itt nekem, akkor egyrészt a másik karját is műteni fogom, másrészt lesheti a következő évi, kullancs elleni védőoltását. Betegem ezt megértve és ettől magához térve, a kor elérhető általános szakmai követelményeinek és infrastructuralis lehetőségeinek megfelelően ellátva, távozott.

A vonatkozó degresszív szabályozók utasításainak megfelelően, a rendelőintézet aznapra engedélyezett maximális betegellátási számát kimerítve, rendelésem természetesen befejeztem.Hálapénzt nem kaptam, remélem, hogy azért majdcsak kapok valamennyit, de biztos, hogy nem fogadom el.

Kelt: 2009. 02. 11-én.

Beadva: az előírt 9690178/g számú, laservonalkódos nyomtatványon, az előírt huszonkét példányban.

Tisztelettel: dr Kiss János


Megjelent: Tekintet - kulturális szemle
(a Tekintet Alapítvány kulturális folyóirata),
11. évf. 1. sz., 1989. , 104.- 106. o.