Ez Krauss Ottó és felesége, Zsóka honlapja.

 

 

Bemutatkozásul…

 

2004 tavaszán nyugdíjba vonult házaspár vagyunk felnőtt gyerekekkel. Hat évtizede megszállott kempingezők, akik valamikor 1958 környékén még a kölcsönzőből kivett fára felköthető sátrakkal kezdtük (melyeket fa cövekekkel kellett felverni és az ajtaját madzag befűzésével lehetett becsukni), amikor a gumimatrac és a hálózsák még ismeretlen fogalom volt. Végig jártunk majd minden lépcsőt a katonai esőköpenyként is használható lapokból összegombolható sátraktól az egészen kis “kutyaólak”-on és a nagy lakósátrakon át, (a sátras utánfutót kihagyva) először egy kisebb, majd egy komfortosabb lakókocsiig. A ‘80-as évek végén még az akkor megjelent Igluval is tettünk néhány kellemes vízitúrát. Az első időkben gyalog, kerékpáron és vízen jártuk az országot és a Felvidéket, majd autóval folytattuk. A nyugdíj előtti 10-15 évben Nyugat-Európa és Horvátország volt az úticél. Közel két tucat 2-5 hetes lakókocsis túra után szinte magától adódott, hogy nyugdíjas éveinkben is ezt az életformát szeretnénk folytatni, csak sokkal hosszabb időszakokban. Ezért megleptük magunkat egy új Chausson Odysseé 92-es lakóautóval, a korábban szerzett tapasztalatok alapján felszereltük, egy kis robogó került a hátára és lehetett indulni…

 

X - X - X

 

Ezek után érthető, hogy a honlapra azokat az írásokat fogjuk feltenni, melyekben kempinges és lakóautós tapasztalatainkat írtuk le és jelentettünk meg más honlapokon vagy újságokban, hírlevelekben. Azokat ott általában vagy nehéz megtalálni, a saját célra történő letöltés nehézkes, vagy a honlap szerkesztési filozófiája miatt hosszabb-rövidebb idő elteltével lekerültek. Ez a forma azért is jó, mert az egyes anyagokat lehet frissíteni, ha újabb gondolat jön, lehet javítani a szövegen. Hosszas töprengés után hosszú útjainkon készített képes naplónknak is helyet szorítottunk a honlapon.

 

Természetesen nem tudunk, és nem is akarunk a megjelenési formát illetően versenyezni a profi honlapokkal. Ezt sem a tárkapacitás, sem a rendelkezésre álló eszközök és idő nem teszik lehetővé. Sőt még képeket sem tervezünk feltenni, hacsak nem szerves része a szövegnek.

 

A célunk az, hogy több évtizedes kempinges tapasztalatainkat mások számára is elérhetővé tegyük és egyfajta lakóautós technikai kisokost hozzunk létre. Mostanra tizenöt nagy (9-20 hetes) és számos közepes (2-5 hetes) túra, több mint 2500 lakókocsiban és lakóautóban eltöltött éjszaka és közel 200 000 megtett kilométer tapasztalata gyűlt össze.

 

 

Az írások között van úti tapasztalat és technikai jellegű is. Megírásunkban lektorálással, kiegészítésekkel és elsősorban ötletekkel, a velük folytatott beszélgetésekből tanultakkal segítettek szakmabeli barátaink Zelena Ferenc és Bánfai Zsolt a Levanter Kft.-től, Virág József a Kempingvilág Kft.-től és Bihari Attila a Suwenor Kft.-től. De sokat tanultunk Barabás Ákossal (Suwenor Kft.), Mészáros Gáborral (Kempingmotyó Kft.) és számos hazai és külföldi kempingessel folytatott beszélgetésekből is. Köszönet mindannyiuknak!

 

X - X - X

 

Bevezetésül álljon itt egy kivonat Bánfai Zsolt barátunk tollából, mely a Levanter Hírlevél 2007 karácsonyi számában jelent meg, és rólunk szól:

 

"….Egy lakóautós barátunk mesélte el a következő kedves kis történetet, hogy ők hogyan készülnek, hogyan hangolódnak rá a nagy, több hónapig tartó utazásaikra, melyek életük legszebb élményeit adják.

 

Télen nem használják a lakóautójukat, viszont tavasztól őszig járják a világot. Felszereltek a konyhájukban egy rendszámtartót, melybe akkor kerül a rendszám, ha az autó ideiglenesen ki van vonva a forgalomból. A világot látott tábla is pihen, erőt gyűjt a nagy utazásokhoz és nap, mint nap ott van a gazda szeme előtt. Ő akárhányszor ránéz, még a legzordabb téli napokon is megjelenik egy mosoly a szája sarkában. Ki tudja, mire gondol? A tábla arra is emlékezteti, hogy készüljön, egyszer eljön a tavasz, az indulás boldog pillanata és vele az újabb kalandok sokasága.

 

Amikor az autó újra forgalomba kerül, a táblára fontos szerep vár, nem ér rá a konyhában pózolni, neki is készülnie kell. A helyét átveszi egy másik tábla, amely mögött feladatok tömkelege sorakozik, és amire az van írva: KÉSZÜLŐDÜNK.

 

Aztán ha elérkezik a nagy nap, a készülődésnek is vége és ez a tábla is kikerül a tartóból. A helyét az ÚTON VAGYUNK tábla foglalja el. Őt ugyan kevesen látják, de szerepe igen fontos. Őriznie kell a helyet az igazi tábla számára, aki, ha véget érnek a kalandok, újra visszatér egy kicsit pihenni. És ez így megy évről-évre.

 

 

……

 

u.i.: Készüljünk az ünnepekre! És nem csak a Karácsony az. Ünnep lehet számunkra minden nap, ami kiemelkedik a szürke hétköznapokból, amit a szeretteink körtében töltünk el. Lehet ez egy közös utazás, egy gyönyörű kirándulás vagy egy meghitt vacsora a világ valamely félreeső szegletében. A történetünk szereplői, a barátaink számára a lakóautójuk olyan, mint egy családtag. Segít, óv, gondoskodik, de ő maga is szeretetet, törődést igényel. Az autót nem lehet bevinni a lakásba, de az a kicsi kis tábla, ami a lelkét, a személyiségét jelenti egy autónak, az mindig velük van. Mi ez, ha nem szeretet?

 

2007. december 20."

 

X - X - X

 

Napló minden nagy túránk minden napjáról készült. Ezek külön menüből érhetőek el. (ÚJDONSÁG: Kelet-Németország, Dánia és Bosznia-Hercegovina!) 2010-ben két olyan élményben volt részünk, melyről a naplókivonat megjelent blog-ként a Levanter honlapon:

Árvíz Dél-Franciaországban

Rimor Day 2010

 

Nagy úti beszámoló csak kettő készült:

Norvégia (Kilenc hét a skandináv országban, 2004)

Marokkóban jártunk (2011)

 

Általános tapasztalatainkat és tanácsainkat több írásban adtuk közre:

A baloldali közlekedésről (Közlekedési tapasztalatok az Ír Köztársaságban és Nagy-Britanniában, 2006)

Az Előszezoni kempinges kedvezményekről több írás is készült. A legfrissebb értesüléseket tartalmazó változatot adjuk közre (2015 február).

Nemzetközi kemping kártyáról (CCI), (2015)

Szervezett éjszakázási lehetőségek lakóautóknak (Stellplatz, stop-over, camper-port), (2012).

Vezetett utakról (2012).

Gázpalackok csere és töltési lehetőségei Európában (a német www.camping-shop24.de internetes campingcikk áruház honlapján megjelent információ fordítása, 2008)

Mivel menjek tovább? - avagy mit tehet egy lakóautós, ha el akar menni kirándulni (2012)

Lakóautók felkészítése a szezonra (2007)

A téliesítés feladatai (2012)

 

Egy, a lakóautók technikai megoldásait taglaló sorozat készült a www.levanter.hu honlap számára (ebből egy írás még hiányzik):

A légrugókról (A segédrugók műszaki és gyakorlati kérdései), (2004-2006)

A GPS használatáról (Műholdas navigációs rendszer), (2005)

- Kiegészítés (2009 március)

A nappali menetjelző fényről (2013 január)

A lakóautók kuplungjáról (2014 október)

A lakóautók szerkezeti felépítéséről (2009)

A lakóautók elektromos rendszeréről (2007)

- Kiegészítés lakókocsisoknak (2009)

Alternatív áramforrásokról (2007)

A lakóautók gáz, meleg víz ellátó és fűtési rendszeréről (2007)

A lakóautók víz és szennyvíz rendszeréről (kiegészítéssel lakókocsisok részére), (2008)

Ajtók, ablakok, bútorok, napfénytetők, stb.

 

Természetesen sokat írtunk utjainkon szerzett tapasztalatokról.

 

Hazai párnapos kirándulásainkról 2010-ig a Magyar Camping és Caravaning Club honlapján (www.mccc.hu), hírlevelében és újságjában, a Karaván újságban jelentek meg írások. Ezeket, és újabb hasonló írásainkat később a Levanter honlapja is megjelentette kirándulásajánlóként:

Egy méltatlanul elfelejtett kemping (Látogatásunk Tatán, 2007)

A hazai kempingviszonyokról (2007)

Húsvét Szarvaskőn (2009)

Hétvége Hollókőn (2009)

Dömösön jártunk (2009)

Makó (2013)

Őrség (2016)

Mecsek (2016)

Esztergom (2017)

Zirc (2017)

Eger (2018)

Bükkszentkereszt (2018)

Kőszeg, Szombathely, Sárvár (2018)

 

A www.levanter.hu honlap számára néhány meglátogatott országban szerzett úti tapasztalatainkról ország ismertetőket írtunk. Ezek az írások kötött tartalommal és formában, egy fajta adatlap jelleggel és korlátozott terjedelemben készültek. A nagy szigetekről, mivel azok általában jelentősen eltérnek az anyaországtól és önálló úti célként is számításba jöhetnek, külön ismertetők készültek:

Norvégia (2004, részben 1993)

Spanyolország (2005, 2007 és 2011)

Portugália (2005 és 2011)

Olaszország (2008, 2010 és részben korábbi évek tapasztalatai alapján)

Marokkó (2011, csoportos túra tapasztalatai alapján)

Szlovénia (2008, 2016 és részben korábbi évek tapasztalatai alapján)

Horvátország (2013 és részben korábbi évek tapasztalatai alapján)

Montenegró (2013 és 2015)

Románia (Erdély) (2013)

Baltikum (2014)

Korzika (2007)

Szardínia (2007)

Szicília (2008)

Kanári-szigetek (több repülős út tapasztalatai alapján)

Macedónia (2015 és 2013, csoportos túra tapasztalatai alapján)

Albánia (2015 és 2013, csoportos túra tapasztalatai alapján)

Görögország (2015)

Kréta (2015)

Hollandia (2016)

Lengyelország (2018)

Dánia (2019) (ÚJDONSÁG!)

Bosznia-Hercegovina (2019) (ÚJDONSÁG!)

 

2012 áprilisában résztvettünk egy beszélgetésen a Levanter Kft. Teadélutánján melynek címe „Évi 150 nap lakóautóban” volt és kempinges életünk kérdéseit járta körül. Ezen beszélgetés alapján készült egy írás.

 

És legvégül valami egészen más. Ez inkább irodalom, nem kimondottan a lakóautózásról szól, de ha rólunk van szó, természetesen a lakóautózás sem maradhat ki belőle. Évek óta foglalkoztatott a gondolat, hogy saját tapasztalatunk alapján leírjam azokat a változásokat, melyek az elmúlt 25 évben megkönnyítették az utazást és oda vezettek, hogy „B” típusú életformánk egyáltalában művelhető. Végül két körülmény vett rá, hogy a virtuális papírra vessem gondolataimat: közelgő 70. születésnapom egy fajta számvetésre ösztönzött és az az esszé pályázat, melyet EU csatlakozásunk tizedik évfordulójára írt ki a Külügyminisztérium. 2014 tavaszán. „Mérföldkövek” címen készült el az írás. Biztos, ha nincs a pályázat, kicsit másként nézne ki a mű, - meg kellett felelni a felhívás tartalmi és formai követelményeinek, a szélesebb közönség más megfogalmazásokat tett szükségessé, - de véleményünk szerint ebben a formában is jó hátteret ad a többi íráshoz.

 

X - X – X

 

Ha kérdés merül fel, vagy további információ szükséges a fenti írásokkal kapcsolatban szívesen állunk rendelkezésre az alábbi e-mail címen:

 

 

Frissítve: 2019. december 1