Összehasonlító teszt Allroad 3.0 TDI kontra
Subaru Outback 3.0R 2006

 

 

A 7hét végére kaptam egy Audi Allroad Quatttro 3.0 TDI autót kipróbálásra. 300 km-t mentem vele, így volt lehetőségem összehasonlítani az Outback-el.


A kereskedő barátommal volt némi vitám, mert Ő tudja, hogy elkötelezett subarus vagyok, erre mondta, hogy na ezt próbáld ki, aztán beszéljünk. Azt terveztem, hogy mikor visszaviszem, elmondom, hogy ez az autó a Subaru nyomába sem érhet. Sajnos, azért a 300 km levezetése után nem visz rá a lélek, hogy ilyet mondjak.

Az autó a legújabb típus, pár hete jelent meg nálunk, de asszem a világpiacon is. 4000 km-el kaptam meg, tehát éppen a bejáratás vége felé.
A motor 233 LE, 450 Nm nyomatékkal, a nálam lévő autó ezzel felszereltséggel 19 milla. Ebbe az árba már nem fért bele a motoros ülésállítás, meg a 8 lufi... Temészetesen megrendelhető, némi plusz költséggel.A dízel: sosem szerettem, most sem szerettette meg magát velem. Alapjáraton a kormány is rezeg, a morgós hangot végig hallani lehet az összes fordulaton, vagyis így nem egészen igaz, mert 120 felett a szélzaj már elnyomja. Nem túl tolakodóan, de ott van.
(ha szabad, zárójelbe tenném az OBK tulajdonságát, ezzel a típussal összehasonlítva)
Zárójel: a 6 hengeres boxer nem vibrál, nem rezeg, hangtalan, de még a 4 cilinderes sem. Huzatva jelentkezik némi hang, de az inkább egy villanymotorhoz hasonlít Zárójel.

A váltó érdekes, ők még a karon a retesz gombot használják, nem tudom, jobb-e, mint a kulisszás, nekem az utóbbi már jobban tetszik. Persze Tiptronik, a karral is lehet váltani, meg a kormányról is, jobb oldali, bal oldali gombbal. Gyorsabban reagál a subaruénál, viszont a hatásból levesz, hogy a folyadék kuplung nagyobb csúszást enged. Ezzel a váltások finomabbak, olyan hatású, mintha egy tárcsás kuplung könnyen megcsúszna.
(az OBK harapósabb, viszont a váltásokat is jobban érezni) 6 sebességes, -erre szükség is van, mert a fokozatok hamar lepörögnek, a max. fordulat 4500 ford/min.
(OBK 7000, ezért 1.seb.-ben 65-ig tud menni. Itt a TDI már 2. fokozatban van) Ha fékezek, visszavált, elég érezhetően besegít a motorfék. (Lehet, hogy a váltót jobbnak mondanám a Subaruénál, a gyorsasága miatt)

Futómű. Itt van mit nosztalgiázni! A légrugó fantasztikus, 5 pozíciót lehet választani: Lift, Terep, Komfort, Automatik, Dynamic. Itt 15 cm a hasmagasság, a legmagasabb 18,5 cm. (OBK:21 cm.)
Mindegyik szintet kipróbáltam. nekem a Comfort tetszett legjobban, persze ezzel sokatok nem értene egyet, mert ez olyan, mint a hajó. Kirugóz mindent, de kicsit kóválygós. A legalacsonyabb beállítást éreztem úgy, mint az OBK rugózását. Ez már nem dülöngél, elég feszes, viszont alacsony.
Gyors kanyarban is ívtartó az autó, de nagyon akar kifelé menni. Lehet, hogy a nagy tömege miatt: 1880 Kg. (OBK 1670 kg)

Ezzel el is értünk a fogyasztáshoz. A papír szerint a gyorsulás, végsebesség közel azonos az OBK-el, ezért a nagyobb méret és a súly miatt azt várnánk, hogy a fogyasztása is több. De nem több, viszont nem is kevesebb. Érzésre viszont lényegesen lomhábbnak tűnik, de ezt nem mértük meg stopperrel, lehet, hogy ez csak tényleg érzés...A belseje gyönyörő, elegáns, finom. (Sajnálattal kell mondanom, hogy szebb, mint az OBK-é.) Az egész autó a méretei ellenére sikkes, az eleje dögös, minden része finom kidolgozású. Belül vannak praktikus dolgok, ami nálunk nincs, persze ezzel még nem jobb, de jobban használható. Viszont a kulcs helye nincs megvilágítva, így a sötétben csak tapogattam, mint.... (OBK-ban világít a gyűrű.) A navigáció szintén nem műxik Mo.-on, de valamivel jobb, mert Szlovákia, Cseh- és Horvátország rajta van. A beállítása viszont sokkal nehézkesebb, valami iDrive- hoz hasonló gyűrűt kell tekergetni, leokézni, majd tovább tekergetni, kicsit nehézkes. Az igaz, ha már megszoktuk a menüjét, nem sokkal nehezebb, mint a digitális karórát átállítani téli időszámításra. ( nekem Gábor fiam szokta)
OBK érintő képernyős, ezt megszokva jól összetaperoltam a képernyőt, de csak nem akart tovább lapozni.
Ezen is lehet mindenféle funkciót programozni, persze ezt csak egyszer kell, aztán sosem kell ide visszatérni. Itt lehetne TV-t nézni, a gomb ott volt, de ez e funkció nem volt megvéve, ezért ez nem használható. Ugyanez a helyzet a telefonnal is.
Viszont a HiFi nagyon jó, van egy erősítő a csomitartó bal oldali rekeszében, jó márka lehet, mert szépen szól!

A csomagtartó hivatalos méretét nem tudom, de kisebbnek tűnik az OBK-énál.

A "profi" tesztelők a pohártartókat is meg szokták számolni, én sajna nem koncentráltam erre, de egyet fölfedeztem a közép konzolon. Talán van még 1-2...Összegezve: Az autó gyönyörű kívül-belül. A dízelt meg lehet szokni, ha muszáj. Még meglátom, boxerben milyen, de egyelőre maradok a benzinesnél, pláne, ha boxer!

Menettulajdonságai a légrugó miatt kedvezőbbnek tűnik, (kényelmes) de a kanyarstabilitása biztos rosszabb!
Amikor én vettem az Outbacket az ára még 14 mill fölött volt. Még ahhoz képest is 5 mill-val több, de a mostani árhoz képest meg 6 millió a különbség. Nincs benne dupla nyitható tető, motoros ülés, 8 Airbag. Ez még plusz felár lenne.

A két autó között BIZTOS nincs 6 mill Ft különbség! Egyáltalán nincs bennem olyan érzés, hogy de jó lenne egy ilyen. Akkor már inkább egy Tribeca és még maradna egy kis zsebpénzem.


_________________
Dr. Déry Péter
Képek: Dr. Déry Péter


Subaru 4WD-Technologie: Active Driving, Active Safety                       
HOME