Kubb !

Mi fán terem a kubb? Nos, ez egy nagyon jó szabadtéri társasjáték, úgy tudják a vikingektől ered. Én Svédországban találkoztam vele. Északon nagyon ismert, a svédeknél mint Kubb, az angoloknál mint Block vagy Bowler, de még Oroszországban is játszák. Nálunk a Tuskó névre hallgatna, ha nem volna szinte teljesen ismeretlen. Talán azért, mert a szabályai egy kicsit bonyolultak elsőre, bár néhány kör után minden világos és magától értetődő. Aki kipróbálta eddig, mind nagyon élvezte!

A kubbot fahasábokkal és dobófákkal játszák. Bár célbadobó játék, nem kell hozzá túl sok ügyesség. A játékosok száma 2-12 lehet, a játékidő 20-60 perc, 6-tól 106 éves korig bárki részt vehet benne. Szinte bárhol lehet játszani, ahol egy kis sík terület akad. Kiváló szórakozás strandon, telken, piknik közben is, még ha egy kicsit hűvös és szeles is az idő, vagy csak éppen únjátok a hógolyózást. Na ja, északiak találták ki...

A kubb szabályai röviden (pdf) A kubb szabályai részletesen (pdf)

Kubb készletet kis kitartással és jó szerszámokkal készíthetsz magadnak, ha sikerül valahonnét megfelelő faanyagot szerezned hozzá. (A fenyőfát olcsósága ellenére sem javaslom, mert nagyon szálkásodik, és mivel puha, hamar el is csúful!)

Ha nem vagy barkácsoló alkat, akkor tűrhető áron vehetsz tőlünk is bükkfából faragott készletet. Ha kéred, tudunk adni hozzá egy erős vászonzsákot is, amiben tarthatod és szállíthatod.

Magyarországon tudtommal a játéknak más forrása nincs.

Ha vásárolni szeretnél, érdeklődj emailben!

Így néz ki a hazai gyártású kubb készlet:

Beszerezhető 6980 Ft + postaköltség ellenében.

Vászonzsák: 980 Ft.


Sören Gannholm on-line Kubb demója a Stavar oldalán a szabályok könnyebb megértéséhez (Flash5, angol nyelvű!)


utolsó frissítés: 2007. 05. 29.