Pilisszántó

Pilisszántó látványosságai 2006 tavaszán barátommal néhány napot Pilisszántón töltöttünk. Hogy mi fogott meg annyira ebben a faluban? Bizonyára sok minden, de elsőként az, hogy – nyilván Szőnyi József akkori polgármesternek köszönhetően – látszik, hogy megbecsülik az értékeiket. Ennek egyik ékes bizonyítéka a falu közepén álló térkép, amelyről a látnivalók listáját lefényképeztem. A Pilis-hegy és környéke elsőrangú túralehetőségeket kínál azoknak, akik szeretik a természetet.
Keresztes Kő Egy minden bizonnyal többezer éves faragott kőtől a máig, a most épülő Boldogasszony Kápolnáig emlékek és jelek – nemegyszer rejtélyek – sokasága juttatja eszünkbe az időt és késztet töprengésre. Sok érdekeset lehet ebből az interneten összeszedni, a leghíresebb néhány éve mégis a "Keresztes Kő": egy meglehetősen szokatlan formájú faragott homokkő, amely abban a temetőben került elő, ahol középkori romok – egyesek szerint az első pálos kolostor maradványai – találhatók.
Pilisszántó címere A polgármester nem ok nélkül büszke a falu címerére, amelyben a három búzaszál – annyi más címerrel ellentétben – a békés életet, munkát, az életerőt jelképezi, fölötte a betlehemi kettős csillag mutatja az utat. Képünkön a templom falában elhelyezett kövön látható. Ez a kő sokkal régebbi magánál a templomnál. Mint ahogy jóval korábbi a templomépület alatt – és a falu több más pontján – az utóbbi években fokozatosan feltáruló alagút-rendszer is, amelynek valamikori célja rendeltetése ma még homályban van. (A temlom alatti alagútban helyezték el egyébként a Keresztes Követ, amely a templomban járva üvegpadlón át tekinthető meg.)
Kőbánya

A falu lakói a legutóbbi időkig nagyrészt kőbányászkodásból, mészégetésből éltek. A gyönyörű és szent Pilis-hegyen hatalmas seb a felhagyott szántói kőbánya, a teremtő lokálpatriotizmus azonban megtalálta neki azt a funkciót, amellyel ismét szolgálhat bennünket: sziklaszínház lett. Képünkön éppen alpinisták szerelik a zászlót a sziklafalra. Itt nyaranta koncertek, előadások vannak, közelében áll a "Pilis Keresztje", elkészült a Boldogasszony Kápolna, amely a Pilis történelmi és hitbéli hagyományának kíván emléket állítani olyan ponton, ahonnan a téli napforduló reggelén a Ziribár-nyeregben felkelő Nap látható.

A Boldogasszony-kápolna felszentelése 2006. december 21-én napkeltekor volt.További Pilisszántóval kapcsolatos információk:Kezdőlap Kezdőlap

Aktuális Aktuális

Bárdossy Pál, 2006.